Voordelen van kamperen: 8 redenen om vaker de camping op te zoeken

De voordelen van kamperen zijn tegenwoordig belangrijker dan ooit. In een moderne wereld die geobsedeerd is door sociale media en binge-watching, vergeet je gemakkelijk dat er meer is dan alleen een digitaal scherm, zoals bomen, meren, wilde dieren, enzovoort. En als je een reis aan het plannen bent of er zelfs maar aan denkt, zijn dergelijke natuurlijke kenmerken waarschijnlijk ver uit je gedachten. Natuurlijk is het een goede manier om je vakantie door te brengen in een afgelegen stad of ontwikkeld gebied waar veel mensen zijn. Maar dat hoeft het niet te zijn.

We associëren kamperen in het bos of tijd doorbrengen in de natuur vaak met gebieden dicht bij waar we wonen, maar er zijn legioenen fantastische nationale parken, lokale wildreservaten, en andere perfecte plekken om je dagen en nachten door te brengen in de natuur die overal in de Verenigde Staten (en de wereld) te vinden zijn. Er zijn zelfs extra voordelen en voordelen aan het kamperen die u waarschijnlijk niet van andere reisstijlen zult krijgen. Hier zijn acht redenen waarom moet om te gaan kamperen op uw volgende reis:

1. Het is goed voor je gezondheid

Outdoor leven haters zal waarschijnlijk lijst alle de verschillende extreme gevaren voor het leven en ledematen als een geldige reden om te verblijven uit het bos. Maar de waarheid is dat kamperen goed voor je gezondheid kan zijn. Wandelen en andere activiteiten zijn fantastische vormen van lichaamsbeweging. Kamperen brengt ook traditioneel gezonder eten met zich mee. Al het natuurlijke zonlicht waaraan je wordt blootgesteld kan zich vertalen in een gezonde dosis vitamine D. Oh, en het is aangetoond dat buiten slapen de natuurlijke slaapschema’s van kampeerders reset. Wat heb je nog meer nodig?

2. Het verbetert je humeur

Herinner je je al die dingen die we net hebben genoemd met betrekking tot de fysieke gezondheid? Ja, ze zijn ook goed voor je mentale gezondheid! Even weg van alles en genieten van de rust en stilte die de buitenlucht met zich meebrengt, helpt mensen te ontspannen. Het is gemakkelijk om het voordeel te zien van het loskoppelen van werk e-mails en de concurrentiedruk van sociale media, maar er is ook het gedocumenteerde positieve effect dat komt met het omringen van de natuur en het doorbrengen van langere perioden van tijd in groene ruimten.

3. Het is perfect voor kosteneffectieve uitstapjes

Er is een reden waarom we “kosteneffectief” hebben gebruikt in plaats van “goedkoop”. Als je ooit in een kampeerwinkel of de outdoorafdeling van een sportwinkel bent geweest, heb je waarschijnlijk de hoge prijskaartjes gezien. Maar, in tegenstelling tot de benodigdheden en gereedschappen voor veel andere hobby’s en activiteiten, heeft kampeerspullen de neiging om lang mee te gaan. Vraag het maar aan iedereen die nog steeds rondzeult met de rugzak die ze in hun twintiger jaren gebruikten of die nog steeds het campingfornuis gebruikt van toen ze bij de padvinderij zaten. Voeg daarbij de lage kosten van een verblijf op een camping of de toegangsprijs tot een park en kamperen lijkt minder belastend voor de portemonnee dan andere vakanties! Bekijk ook ons artikel over kosteneffectieve vakantielanden.

4. Het schept sterkere sociale banden

Er gaat niets boven relaties die buiten worden gesmeed. Of het nu gaat om nieuwe vrienden die u op de camping hebt gemaakt, oude vrienden met wie u de reis hebt gemaakt, of om tijd met het gezin, kamperen brengt mensen dichter bij elkaar en schept hechte banden die verder reiken dan het bos. Denk er eens over na de volgende keer dat je goedkope binnenlandse vluchten boekt … je weet nooit waar je een vriend voor het leven gaat vinden!

5. Het verbindt je met de natuur

Een belangrijk voordeel van kamperen is dat het plaats vindt midden in de natuur, meestal in een prachtig park dat gevrijwaard is gebleven van de smet van modernisering. De meeste campings bieden een paar gemakken zoals toiletten, douches, en soms elektrische aansluitingen, maar, voor het grootste deel, de natuurlijke wereld is onaangetast. Tijd doorbrengen in het midden van dat kan echt verbinden u met de natuur. Je kunt de schoonheid en rust van de natuur in je opnemen en leren waarderen hoe de wereld in elkaar zit.

We hebben al gezegd wat een verblijf in de natuur allemaal kan doen om je humeur en gezondheid te verbeteren, maar naast al die verminderde stress, verhoogde dopamine niveaus, en schone lucht (en nog veel meer), is er ook iets wat de natuur ervoor terugkrijgt. Zie je, als je groeit om de natuur te waarderen, kun je beter worden voor de wereld zelf door te leren houden van en zorgen voor de planeet – en dat is geen slechte zaak.

Tip: Kleine camping in de Belgische Ardennen aan rivier de Ourthe

6. Het is uw kans om te ontkoppelen en digitaal te detoxen

Tegenwoordig is ook een belangrijk voordeel van kamperen om een tijdje weg te komen van de constante toevloed van blauw licht, schermen en meldingen die ons dagelijks leven vullen. Als je een tijdje “unplugt”, vind je opluchting omdat je je telefoon niet constant hoeft te checken, en een pauze van sociale media en het nieuws kan je helpen echt te ontspannen.

Het is duidelijk dat in de wereld van vandaag de hoeveelheid technologie waarmee we te maken hebben een impact heeft op ons leven… op zowel goede als slechte manieren. Enkele van de negatieve effecten zijn het belemmeren van ons vermogen om sociaal met anderen om te gaan, het schaden van ons kortetermijngeheugen, het verwarren van ons circadiane ritme met blauw licht, en het in de war brengen van onze slaappatronen door meldingen.

Een digitale detox kan helpen een aantal dingen te herstellen die we door technologie kwijtraken. Het is verfrissend voor ons lichaam, en het zal verrassend leuk zijn om te ontdekken hoeveel dingen er te doen zijn waarvoor geen schermen nodig zijn. U kunt wat quality time, zinvolle gesprekken, en kostbare herinneringen gemaakt met dierbaren verwachten!

7. Je kunt levensvaardigheden ontwikkelen

Er zijn veel kansen om je creatieve spieren te laten werken tijdens het kamperen in de natuur. Natuurlijk zijn er de belangrijkste vaardigheden, zoals het opzetten van een tent en het maken van een vuur. Maar de kans is groot dat je onderweg ook een aantal nieuwe vaardigheden leert en oefent! Het kan gebeuren dat je tentstok breekt, het luchtbed ploft, of de aansteker zoek raakt. Plotseling zit je midden in een avontuur en moet je intuïtief en creatief problemen oplossen.

Hoewel het belangrijk is om basis overlevingsvaardigheden te kennen, zullen de meesten van ons nooit de kans krijgen om ze te gebruiken. Kamperen geeft je de kans om die vaardigheden te oefenen en aan te scherpen. Misschien vind je zelfs iets nieuws om te proberen en te leren, zoals een recept koken zonder keuken of een kaart lezen voor je wandelexpeditie. De educatieve waarde van deze praktische levenslessen is immens.

8. Je krijgt waardevolle “me-time

Eenzaamheid is tegenwoordig vaak schaars en de meeste mensen beschouwen het bijna negatief, maar het kan enorme herstellende krachten hebben op je welzijn. Door je los te maken van je normale verplichtingen, de druk en verantwoordelijkheden op je werk, of misschien zelfs van sociale eisen, geef je jezelf de kans om meer zelfbewust te worden.

Uitgelicht: Wandelen Ardennen: Avontuurlijke Hiking & Wandeltochten Durbuy

Je ontdekt wat voor jou het belangrijkst is als je de typische afleidingen van je drukke schema wegneemt en een nieuw perspectief op je wereld krijgt. Dit kan je helpen prioriteiten te stellen en een beter inzicht te krijgen in jezelf en je beslissingen. Misschien realiseer je je dat je emotioneel en mentaal zwaar belast werd door dingen die je niet eens herkende, en kamperen geeft je vaak de stilte en privacy om over die dingen na te denken. Dit kan een vorm van zelfzorg worden en je helpen gezonde psychologische patronen te ontwikkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *