Wereldreis maken? De ultieme handleiding en een 10 stappenplan

Wil je graag een wereldreis maken? Op social media zie je allerlei prachtige vakantiebestemmingen voorbij komen die de wereldreiziger in jou naar boven haalt. Betrap je jezelf erop dat je aan het dagdromen bent over spannende avonturen in verre landen? Indien je deze gedachten hebt dan heb je een enorme drang naar reizen. Een wereldreis is dan de perfecte oplossing!

Een wereldreis plannen is natuurlijk niet zomaar gedaan. Het vereist flinke planning en ook heel veel toewijding. Het onderzoeken naar jouw perfecte wereldreis is daarom de perfecte eerste stap. Maar nu vraag je waarschijnlijk jezelf af: “Hoe doe ik dat nou precies, een wereldreis plannen?” Met onze handleiding geven wij je handige tips waar je op moet letten bij het plannen van jouw wereldreis.

Stap 1: Kies welke landen je wilt bezoeken

Kiezen waar je heen wilt, is de eerste stap van het planningsproces, omdat het je focus en inspiratie geeft om je droomreis voort te zetten. Maar wat nog belangrijker is, het kennen van de landen die je wil bezoeken. Dit helpt je met het uitdenken van hoe jou wereldreis eruit moet zien. Dit geeft een goede basis voor het bepalen hoelang je op een bepaalde plaats wil blijven, het budget en de route.  

Als je zelfs maar een wereldreis overweegt, dan heb je waarschijnlijk een lange lijst met bestemmingen die je wanhopig wil verkennen. Er is geen goede of foute manier om dit te doen, het is een kwestie van alle plaatsen die je wilt bezoeken opschrijven, zodat je er omheen kunt plannen. Maak een lijstje en prioriteer deze in de volgorde welke landen jij het belangrijkst vindt.

Stap 2: Begin met het plannen van een route

Nu je een lijst van alle bestemmingen hebt waar jij graag heen zou willen gaan is het tijd om deze te verbinden tot een haalbare route. Waarschijnlijk kan je niet naar alle plekken waar je graag heen zou willen omdat dit niet altijd op de route ligt.

Bedenk goed dat indien je minder verschillende plaatsen bezoekt dat je minder geld kwijt bent voor vervoer naar locaties. Wanneer je veel plekken bezoekt kan dit het budget aanzienlijk doen verhogen. Bezoek je daarentegen minder plekken dan heb je ook meer tijd op deze locaties. Bedenk voor jezelf wat je liever wil; meer plaatsen bezoeken of meer tijd besteden op de plaatsen waar je bent.

De beste manier om uw route te plannen, is door een grote kaart tevoorschijn te halen en pinnen te plaatsen op alle locaties die je zou willen bezoeken. Nu kan je mogelijke routes gaan uitdenken die het best passen bij jou wensen en budget.

Een aantal zaken waarmee je rekening moet houden is dat je van te voren verdiept in de plaatsen die je bezoekt. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde evenementen die je graag wil meemaken maar ook de seizoenen zijn belangrijk. Bestudeer goed in welke maanden welk seizoen het is op de plaats naar jou keuze. 

Stap 3: Stel je budget op

Als je eenmaal een idee hebt van de route die je neemt, kun je beginnen met het uitzoeken van je budget. Het is slim om alvast reisblogs te bestuderen van wereldreizigers die al een reis hebben gemaakt. Hieruit kan je een inschatting maken van de mogelijke en misschien ook onverwachte kosten die je kwijt bent. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken wat je ongeveer kwijt bent aan een overnachting voor de datum dat jij daar bent.

Hoe groot het budget is, hangt sterk af van je persoonlijke reisstijl. Of je nu in luxe hotels of budgethostels verblijft en of je van plan bent overal naartoe te vliegen of graag de trein of bus pakt. Deze keuzes hebben grote invloed op het budget.

Stap 4: Organiseer je bankzaken

Het bedenken hoe je de bankzaken wil regelen zodat je comfortabel op reis kan is erg belangrijk. In veel toeristische gebieden is de kans op diefstal groot en daarom moet je hier op voorbereid zijn. Het is slim om een bankrekening te openen waarnaar je geen toegang kan verkrijgen via een pinpas. Naast deze rekening moet je beschikken over een betaalrekening. Op deze manier kan je geld naar jezelf overschrijven en heb je dus nooit een groot geldbedrag dat mogelijk gestolen kan worden. Het kan handig zijn om meer dan één betaalrekening te openen voor je wereldreis. Indien het geval zich voordoet dat een pinpas kwijt raakt dan ben je voorbereid.

Stap 5: Controleer je paspoort en visum

Voor reizen buiten de Europese unie ben je een paspoort nodig. Wanneer je deze zaken niet vooraf geregeld hebt dan kan dit uiteindelijk veel onnodig geld en tijd kosten. Tijd en geld dat je zou kunnen besteden aan het maken van jouw wereldreis! Zorg er daarom voor dat je deze zaken goed uitzoekt van te voren. Sommige landen hebben extra vereisten en moet je specifiek een visa nodig zijn. Mocht je dit niet bij je hebben dan kan je het land niet in.

Stap 6: Begin met boeken

Het van tevoren boeken van vluchten, accommodatie en zelfs bezoeken aan belangrijke attracties klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar in sommige gevallen kan het essentieel zijn. Als je bijvoorbeeld van plan bent om de Inca Trail naar Machu Picchu te lopen, is er elk jaar een beperkt aantal bezoekers dat dit mag doen. Daarom moet u ongeveer zes maanden of langer van tevoren boeken om alles te beveiligen. Evenementen en festivals zorgen ervoor dat accommodaties ook snel volgeboekt zijn, dus je moet dit lang van tevoren hebben.

Vooraf reserveren kan ook een uitstekende manier zijn om je besparingen en budgettering te beheren, aangezien de zaken al worden betaald voordat je vertrekt. Spontaniteit is wel een belangrijk onderdeel van iedere wereldreis. Zorg daarom voor een planning die spontane ideeën toelaat!  

Stap 7: Regel de binnenlandse zaken

Misschien een stap dat je snel over het hoofd ziet wanneer je een wereldreis gaat maken. Als je beschikt over een koop- of huurhuis ga je dit dan verhuren wanneer je weg bent? Ook kan het zijn dat je terugkerende rekeningen krijgt die je moet laten automatiseren of misschien compleet moet annuleren. Verder kan je eraan denken om bepaalde eigendommen te verkopen zodat je dat geld gebruiken kan voor het reizen voor jouw reis.

Er zijn genoeg dingen die je thuis moet regelen voor het vertrek. Hoe eerder je hieraan begint hoe minder stress je dit uiteindelijk gaat opleveren.

Stap 8: laat je vaccineren

Gezond blijven op de weg zou je belangrijkste prioriteit moeten zijn, aangezien veel landen worden getroffen door ziekten en aandoeningen die we hier in Europa niet krijgen. Ontdek welke vaccinaties je nodig hebt. Zodra je jouw reis hebt uitgestippeld dan kan je dit ruim van te voren aanvragen. Er zijn zelfs landen die je niet binnenlaten indien je een bepaalde vaccinatie niet hebt gedaan.

Als je medicijnen gebruikt is het belangrijk om een duidelijk plan op te stellen zodat je genoeg hebt voor de hele reis. Het is ook goed om te kijken of je deze medicijnen op de jouw reislocatie kan kopen of dat je dit van te voren moet inslaan.

Stap 9: Koop een reisverzekering

Veel mensen nemen een risico door zonder reisverzekering naar het buiteland te gaan. Hoe dit voor kortere reizen soms goed kan gaan is dit voor langere reizen een risico dat veel geld kan kosten. Bekijk goed welke reisverzekering het beste bij jouw past en die alle kosten dekt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ziektekosten, reisannuleringen, verloren bagage en andere benodigde zaken. Bekijk goed of de verzekering die je kiest de juiste is.

Stap 10: Pak verstandig in

Inpakken voor een wereldreis kan een enorme taak zijn, omdat het erg verwarrend kan zijn om precies te weten wat je wel en niet moet meenemen. Begin door te kijken naar de plaatsen die u bezoekt, de klimaten die daar op dat moment zijn en welke activiteiten je wil gaan ondernemen. Deze drie dingen moet je helpen met het bepalen van wat je mee moet nemen als bagage. Onthoud goed dat je veel dingen ook zou kunnen kopen onderweg. Vaak neem je te veel mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *